domingo, 5 de junio de 2016

Gimnospermae y Angiospermae



Doncs avui contínuem amb els vegetals, aquesta vegada profunditzem un poc més. L'última vegada vam parlar de l'Espermatophyta i avui comentarem els subgrups amb els quals aquesta es divideix. D'una banda tenim Gimnospermae i de l'altra Angiospermae.

  • GIMNOSPERMAE:                                        


Les gimnospermes (Gymnospermae) són un grup de plantes amb llavor (espermatòfits). Etimològicament prové de les paraules gregues que signifiquen "llavor nua" pel fet que les llavors d'aquestes plantes no estan protegides pel fruit (cosa que sí que ocorre el grup angiosperma) sinó que queden lliures en una pinya o estructures semblants.
Les plantes gimnospermes produeixen microspores que esdevenen grans de pol·len i megaspores retingudes en un òvul. Després de la fertilització (normalment anemòfila) que ajunta la microspora i la megaspora es forma un embrió que junt amb altres cèl·lules ovulars acaben transformant-se en una llavor (esporòfit). Havia estat considerat un grup taxonòmic, però les anàlisis genètiques han demostrat que era un grup parafilètic amb les angiospermes.
  • ANGIMNOSPERMAE:


Els membres d'aquesta divisió són la font de la major part dels aliments en què l'ésser humà i altres mamífers basen la seva subsistència, així com de moltes matèries primeres i productes naturals. Pertanyen a aquest grup gairebé totes les plantes arbustives :herbàcies, la major part dels arbres, amb l'excepció dels pins i d'altres coníferes, i plantes més especialitzades, com suculentes, epífetes i aquàtiques.
Aquest grup és considerat monofilètiques perquè totes les espècies desenvolupen flors, amb quatre verticils d'estructures sexuals i auxiliars. A l'exterior s'hi troben els sèpals, amb funció bàsicament protectora i més a l'interior els pètals, en general, de vistosos colors. Interiorment trobem les peces masculines, els estams, i al centre de la flor s'hi troben els carpels amb els corresponents ovaris que contenen els òvuls
.Presenta dues classes:
  • Liliòpsida: Són plantes amb un sol cotiledó a la llavor, que tenen vasos conductors no disposats en anells (anteriorment monocotiledònia).
  • Magnoliopsida: Són plantes amb dos dicotiledons a la llavor amb vasos conductors disposats en anells (anteriorment dicotileidònies).
BIBLIOGRAFIA:
  • WIKIHERBOLARIA.COM
  • GOOGLE IMATGES

3 comentarios:

  1. T'ho he d'anar traent amb corda...
    Amplia amb exemples Liliopsida i Magnoliopsida.

    ResponderEliminar
  2. Amplia, amb exemples; liliopsida i Magnoliopsida. Es la pregunta del examen.
    http://html.rincondelvago.com/dicotiledoneas-y-monocotiledoneas.html

    ResponderEliminar