jueves, 2 de junio de 2016

Espermatòfits




Doncs acabem el curs parlant dels vegetals i avui vaig a ver una xicoteta entrada sobre els espermatòfits que formen part del prezi que he traduït a l'anglès per a meu company Ezz.

ESPERMATÒFITS



Els espermatòfits (Spermatophyta) són un grup monofilètic amb rang de supervisió del regne de les plantes (Plantae). Comprenen tots els llinatges de plantes vasculars que produeixen llavors.
El nom científic prové del grec σπέρμα (sperma, que significa "llavor"), i φυτόν (fiton, que significa "planta"), que es tradueix com "plantes amb llavor". La circumscripció del grup (és a dir, els tàxons dels quals és compost) coincideix exactament amb la de l'antic tàxon al qual Linné va donar el nom de fanerògames, que per tant és un altre sinònim d'aquesta divisió. A causa que en els espermatòfits el gra de pol·len produeix un tub pol·línic per arribar a lòvull i fer possible la fecundació, aquest grup també havia estat anomenat dels embriofitins sifonògams (del grec: 'embrios': embrió; 'fiton': planta; 'xifos': tub; 'gamos': unió sexual); literalment, "plantes amb embrió la unió sexual del qual ocorre amb tub". També han rebut el nom d'antòfils que significa plantes amb flors. De vegades, l'argot científic es refereix genèricament a aquest grup com embriofitins, deixant fora als embriofitins asifonògams que es reprodueixen per espores on hi ha els briofitinis i les falagueres i afins.
Avui en dia els espermatòfits són, per molt, el llinatge més extens de plantes vasculars, amb unes 270.000 espècies vivents. Un sol subclade és el responsable d'aquesta diversitat: les angiospermes, o plantes amb flors amb periant. Altres subclades, normalment agrupats com gimnospermes, són les cícades, els ginkos, les coníferes i els gnetals, totes elles no productores de flors periantades.
BIBLIOGRAFIA:
  • WIKI HERBOLARIA I ALTRES
  • IMATGES: GOOGLE IMATGES

1 comentario:

  1. Espere que entengues tot l'embolic de noms botànics, el més interessant és l'etimologia. Crec que hauries de repassar la diferència entre gimnospermes i angiospermes i afegir les subdivisions de monocotiledonies i dicotiledinies.
    Reconec que de la meitat de les paraules que has escrit ni m'enrecordaba.

    ResponderEliminar