martes, 7 de junio de 2016

Cordats: Peixos




Aquesta entrada pot ser siga l'última del curs i una vegada més es passa el curs massa apressa. L'any que ve ja és lúltim i he de reconeixer que hem dona un poc de pena despedir al que ha sigut el meu profesor de biologia durant 5 anys, ell diu que vol anar-sen i és normal perquè les persones han de canviar i conèixer noves experiències. Sort i ánims Pedro :)

L'altre día vaig veure que Pedro comentava en el prezi dels animals, que férem un resum amb les següents paraules: Agnats, gnatostomats, placoderms, ostracoderms, sarcopterigis i actinopterigis. Bé, doncs jo m'he decidit a fer-lo. He buscat informació de cada paraula individualment i després he intentat relacionar-les.

  • Els agnats són un grup de peixos que no tenen mandíbula. Es consideren els vertebrats més primitius i formen part d'un grup parafilètic, perquè el que els uneix no són característiques en comú si no tot el contrari, alguna cosa que ningú en té en aquest cas, la mandíbula. Els ostracoderms són una espècie d'agnats exinguida. Eren uns peixos xicotets d'aigua dolça que no tenien mandíbula i que van habitar la terra entre els 350 i 500 milions d'anys.
Els ngatostomats per la seua banda, agrupen a tots els vertebrats amb mandíbula articulada i poden ser amfibis, mamífers, peixos..etc. Els placoderms són els primers ngatostomats, és a dir els primers vertebrats amb mandíbula. Eren peixos cuirassats. La seua evolució al costat de la dels condricits avui en dia continua sent un enimga per als especialistes.

  • Els sacopterigis van ser uns peixos amb mandíbula, esquelet ossi, dents i esmalt dental. La seva pell està recoberta de escames
  • Els actinopterigis són uns peixos amb el crani cartilaginós, i amb un esquelet d'espines òssies, aquests peixets tan espavilats han desenvolupat tota clase d'estrategies d'adaptació que els ha permés ocupar nombrosos ecosistemes acuàtics d'ambdós hemisferis
BIBLIOGRAFIA


  • Les paraules són de Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
  • cohesió / resum propi :)
  • OLHV

lunes, 6 de junio de 2016

Prezi de vegetals


Here i have the translated prezi of vegetal for my classmate ezz ;), prezi is a good tool for study and the original prezi has been made by mi biology teacher Pedro Miguel Gomez.


domingo, 5 de junio de 2016

Gimnospermae y Angiospermae



Doncs avui contínuem amb els vegetals, aquesta vegada profunditzem un poc més. L'última vegada vam parlar de l'Espermatophyta i avui comentarem els subgrups amb els quals aquesta es divideix. D'una banda tenim Gimnospermae i de l'altra Angiospermae.

  • GIMNOSPERMAE:                                        


Les gimnospermes (Gymnospermae) són un grup de plantes amb llavor (espermatòfits). Etimològicament prové de les paraules gregues que signifiquen "llavor nua" pel fet que les llavors d'aquestes plantes no estan protegides pel fruit (cosa que sí que ocorre el grup angiosperma) sinó que queden lliures en una pinya o estructures semblants.
Les plantes gimnospermes produeixen microspores que esdevenen grans de pol·len i megaspores retingudes en un òvul. Després de la fertilització (normalment anemòfila) que ajunta la microspora i la megaspora es forma un embrió que junt amb altres cèl·lules ovulars acaben transformant-se en una llavor (esporòfit). Havia estat considerat un grup taxonòmic, però les anàlisis genètiques han demostrat que era un grup parafilètic amb les angiospermes.
  • ANGIMNOSPERMAE:


Els membres d'aquesta divisió són la font de la major part dels aliments en què l'ésser humà i altres mamífers basen la seva subsistència, així com de moltes matèries primeres i productes naturals. Pertanyen a aquest grup gairebé totes les plantes arbustives :herbàcies, la major part dels arbres, amb l'excepció dels pins i d'altres coníferes, i plantes més especialitzades, com suculentes, epífetes i aquàtiques.
Aquest grup és considerat monofilètiques perquè totes les espècies desenvolupen flors, amb quatre verticils d'estructures sexuals i auxiliars. A l'exterior s'hi troben els sèpals, amb funció bàsicament protectora i més a l'interior els pètals, en general, de vistosos colors. Interiorment trobem les peces masculines, els estams, i al centre de la flor s'hi troben els carpels amb els corresponents ovaris que contenen els òvuls
.Presenta dues classes:
  • Liliòpsida: Són plantes amb un sol cotiledó a la llavor, que tenen vasos conductors no disposats en anells (anteriorment monocotiledònia).
  • Magnoliopsida: Són plantes amb dos dicotiledons a la llavor amb vasos conductors disposats en anells (anteriorment dicotileidònies).
BIBLIOGRAFIA:
  • WIKIHERBOLARIA.COM
  • GOOGLE IMATGES

jueves, 2 de junio de 2016

Espermatòfits




Doncs acabem el curs parlant dels vegetals i avui vaig a ver una xicoteta entrada sobre els espermatòfits que formen part del prezi que he traduït a l'anglès per a meu company Ezz.

ESPERMATÒFITS



Els espermatòfits (Spermatophyta) són un grup monofilètic amb rang de supervisió del regne de les plantes (Plantae). Comprenen tots els llinatges de plantes vasculars que produeixen llavors.
El nom científic prové del grec σπέρμα (sperma, que significa "llavor"), i φυτόν (fiton, que significa "planta"), que es tradueix com "plantes amb llavor". La circumscripció del grup (és a dir, els tàxons dels quals és compost) coincideix exactament amb la de l'antic tàxon al qual Linné va donar el nom de fanerògames, que per tant és un altre sinònim d'aquesta divisió. A causa que en els espermatòfits el gra de pol·len produeix un tub pol·línic per arribar a lòvull i fer possible la fecundació, aquest grup també havia estat anomenat dels embriofitins sifonògams (del grec: 'embrios': embrió; 'fiton': planta; 'xifos': tub; 'gamos': unió sexual); literalment, "plantes amb embrió la unió sexual del qual ocorre amb tub". També han rebut el nom d'antòfils que significa plantes amb flors. De vegades, l'argot científic es refereix genèricament a aquest grup com embriofitins, deixant fora als embriofitins asifonògams que es reprodueixen per espores on hi ha els briofitinis i les falagueres i afins.
Avui en dia els espermatòfits són, per molt, el llinatge més extens de plantes vasculars, amb unes 270.000 espècies vivents. Un sol subclade és el responsable d'aquesta diversitat: les angiospermes, o plantes amb flors amb periant. Altres subclades, normalment agrupats com gimnospermes, són les cícades, els ginkos, les coníferes i els gnetals, totes elles no productores de flors periantades.
BIBLIOGRAFIA:
  • WIKI HERBOLARIA I ALTRES
  • IMATGES: GOOGLE IMATGES