sábado, 30 de mayo de 2015

Matèria i energia en els ecosistemes (I)



1.1 LA MATÈRIA I L'ENERGIA.

Els ecosistemes funcionen com factories sofisticades que necessiten matèria i energia. Aquests dos termes, encara que s'esmenten per separat, són una mateixa cosa, perquè la matèria conté energia.


  1. LA MATÈRIA.
  • Trobem la matèria en els ecosistemes sota diverses formes: matèria inerta,com les roques i els minerals,que són factors antibiòtics, i la matèria orgànica, que forma part dels èssers vius,o factors biòtics, com els animals i les plantes.
La matèria que hi ha als ecosistemes és limitada  per tant quan els èssers vius deixen d'existir, els organismes descomponedors, reciclen la matèria orgànica i la transformen en inorgànica.

    2. L'ENERGIA.
  • El sol és la font energètica principal per a la majoria dels éssers vius dels ecosistemes. Això vol dir que l'energia disponible és il·limitada
Els èssers vius autòtrofs, com les plantes, les algues i certs bacteris, capten una petita part de l'energia solar i, per mitjà de la fotosíntesi, la fan servir per a transformar la matèria inorgànica, que és pobra en energia,en matèria orgànica, que és rica en energia química.

No hay comentarios:

Publicar un comentario