sábado, 26 de septiembre de 2015

Eratóstenes i la mesura del diàmetre de la Terra




COM ES VA MESURAR EL TAMANY DE LA TERRA PER PRIMERA VEGADA.

Avui Pedro ens ha explicat una cosa molt interesant i és com es va mesurar per primerra vegada el tamany de la terra.



considerat entre els grans científics de la humanitat. Nascut en Cirene, al nort de la ciudat de Alexandría, prop del any 276 a.C., Erastótenes tenía inquietuts de tot tipus, com la matemàtica, la filosofía y el teatre.Moltes persones no coneixen el nombre d'aquest antic pensador grec, que bé podría ser  

Per un escrit de la bibliotèca d'Alexandría, Eratóstenes va saber que en Siena (hui Asuán), situat al sur d'Alexandría, els rajos del Sòl cauien a plom el día del solstici d'estiu, es a dir, en aquell moment els objectes no projectaven ombra. Açó era congut, perquè en Siena hi havia un pou molt profund on les aigues es podien vore reflexat el Sòl just al mig día del solstici. 



El mateix día i hora que açó ocorría en Siena, Eratóstenes va medir l'angle dels rajos de sòl en Alexandriaclavant una vara en el sòl, poguent constatar que el sòl projectava una ombra de 7,2º. 
Després d'aquesta medició, Eratóstenes contratá un cameller per a que, caminant desde Alexandria a Siena, medira la distància entre les dues ciutats. La distància resultá de 5250 estadis (el estadi és una medida antiga que equival a 157,5metres).

Amb aquesta informació, Eratóstenes aplicá principis de geometria: el angle dels rajos del sòl entre les dues ciutats es de 7,2º lo que equival a 1/50 d'una circumferència de 360º; per tant, la distància entre Alexandria i Siena (5250estadis) deu ser 1/50 de la circumferència total de la terra, o siga,5250 estadis multiplicat per 50.





3 comentarios:

  1. És molt interessant com es va calcular la circumferència de la Terra fa diversos, segles i que ara amb tots els avanços que i tenim, només buscant-ho a Internet ho tenim en 2 segons. Bon treball d'història geologica. Crec que es diu així, no se.

    ResponderEliminar