sábado, 26 de septiembre de 2015

Eratóstenes i la mesura del diàmetre de la Terra




COM ES VA MESURAR EL TAMANY DE LA TERRA PER PRIMERA VEGADA.

Avui Pedro ens ha explicat una cosa molt interesant i és com es va mesurar per primerra vegada el tamany de la terra.



considerat entre els grans científics de la humanitat. Nascut en Cirene, al nort de la ciudat de Alexandría, prop del any 276 a.C., Erastótenes tenía inquietuts de tot tipus, com la matemàtica, la filosofía y el teatre.Moltes persones no coneixen el nombre d'aquest antic pensador grec, que bé podría ser  

Per un escrit de la bibliotèca d'Alexandría, Eratóstenes va saber que en Siena (hui Asuán), situat al sur d'Alexandría, els rajos del Sòl cauien a plom el día del solstici d'estiu, es a dir, en aquell moment els objectes no projectaven ombra. Açó era congut, perquè en Siena hi havia un pou molt profund on les aigues es podien vore reflexat el Sòl just al mig día del solstici. 



El mateix día i hora que açó ocorría en Siena, Eratóstenes va medir l'angle dels rajos de sòl en Alexandriaclavant una vara en el sòl, poguent constatar que el sòl projectava una ombra de 7,2º. 
Després d'aquesta medició, Eratóstenes contratá un cameller per a que, caminant desde Alexandria a Siena, medira la distància entre les dues ciutats. La distància resultá de 5250 estadis (el estadi és una medida antiga que equival a 157,5metres).

Amb aquesta informació, Eratóstenes aplicá principis de geometria: el angle dels rajos del sòl entre les dues ciutats es de 7,2º lo que equival a 1/50 d'una circumferència de 360º; per tant, la distància entre Alexandria i Siena (5250estadis) deu ser 1/50 de la circumferència total de la terra, o siga,5250 estadis multiplicat per 50.





miércoles, 16 de septiembre de 2015

Geologia




Començem curs i tema i ho fem amb el tema que més ens agrada a tots: Geologia, (notesé la ironía) concretament dels minerals i les pedres. Esperem que aquest tema/trimestre passe ràpid..

MINERALS:

Avui al laboratori hem classificat uns minerals, concretament els que es veuen a la foto. Segons si tenien un color blanc, transparent o translúcid es col·locaven per una banda i si tenien un altre color doncs per una altra. Aquest primer grup tenia dos subgrups:

  • Si es ratlla amb l'ungla i té duresa, sabor salat, sense exfoliació cúbica, exfoliació  en làmines o bé és granular. Finalment les pedres bueno millor dit els minerals hanresultat ser el que es coneix com sal gemma i Guix ( o Algeps).

  • L'altre subgrup no es ratllava amb l'ungla ni amb res, sols amb una placa de porcellana, és transparent i pot tindre tonalitats de diferents colors. Ponen reaccionar amb l'àcid clorhídric i formar bombolles de CO2.Aquests altres dos minerals eren Quars i Calcita.
Finalment els minerals que no tenien color blanc,transparent o translúcid s'han classificat pels seus respectius colors, gris i daurat, la seua brillantor metàl·lica i la seua exfoliació cúbica i com no podia ser de altra manera es tractaven de Galena i Pirita.

BIBLIOGRAFIA (La pose perquè ara Pedro la demana però en aquest cas no te res d'interessant):
Imatge: El móvil de Alba Luna
informació: L'esquema de Pedro.