lunes, 14 de diciembre de 2015

Bioquímica




Els glúcids:

Els glúcis són biomol·lècules orgàniques. Estan formades per Carboni,Hidrogen i Oxígen tot i que en alguns compostos també podem trobar Nitrógen i Fósfor.
Reben també el nom de sucres, Carbohidrats o hidrats de carboni.
La importància biològica principal d'aquest tipus de mol·lècules és que actúen com a reserva d'energia o poden conferir estructura tant a nivell molecular (formant nucleòtids),com a nivell cel·lular (paret vegetal) o tisular (teixits vegetals de sostén,amb celulosa).

Depenent de la mol·lècula que es tracte, els glúcids poden servir com a:
  • Combustible: Els monosacàrids es poden oxidar totalment, obtenint unes 4KCal/g
  • Reserva energètica: El almidón i el glucògen són polisacàrids que acumulen gran quantitat d'energía en la seua estructura,pel que serveixen per a guardar energía excedent i utilitzarla en moments de necessitat.
  • Formadors d'estructures: la celulosa o la quitina són exemples de polisacàrids que otorguen estructura resistent al organisme que la posseeix.



CLASSIFICACIÓ DELS GLÚCIDS

Monosacàridsu
osas
TriosasAldosas
Cetosas
Tetrosas
Pentosas
Hexosas
Heptosas
ÓsidsHolósidosOligosacáridosDisacáridos, trisacáridos...
PolisacáridosHomopolisacáridos
Heteropolisacáridos

sábado, 12 de diciembre de 2015

Biogeoquímica






Cicle del Carboni:

El element més important en el regne biològic que serveix com a pedra angular de la estructura és el carboni. La font principal del carboni és el Co2 i existeix sempre en quantitats menudes. Els teixits vegetals i les cèl·lules microbianes contenen grans quantitats de carboni. El diòxid de Carboni és convertit a carboni orgànic, principalment per l'acció dels organismes fotoautrófics (les plantes verdes superiors en la terra i les algues en habitats acuàtics.) Aquests suministren els nutrients orgànics necesàris per als animals heterotròfics i per als organismes microscòpics que no contenen clorofila.

En la seua forma més simple, el cicle del carboni gira entorn al Co2 la seua fixació i regeneració. Les plantes verdes utilitzen aquest gas com a única font de carboni i la matèria carbonada sintetitzada de aquesta manera serveix per abastir el mòn animal amb carboni orgànic performat. El metabolisme microbià ocupa el paper principal en la secuència cíclica després de la mort de les plantes o animals. Els teixits morts són descomposats i transformats en cèl·lules microbianes i en un ampli conjunt heterogèni com humus.



Vocabulari:
Cèl·lula microbiana: És una entitat aïllada de altres cèl·lules per una membrana cel·lular i que conté en el seu interior una varietat de substàncies químiques i de estructures subcel·lulars.
Organismes fotoautròfics: Són els que tenen la capacitat de pendre fotons de la llum del sòl com a font d'energia.
Metabolisme microbià: És el conjunt de processos per els quals un microorganisme obté la energía i els nutrients (carboni,per exemple) que necessita per a viure i reproduïr-se.