sábado, 31 de enero de 2015

R. sexual i R.asexual

 
 
 
 
REPRODUCCIÓ SEXUAL I ASEXUAL
( Avantages i  desavantages)
 
 
  1. REPRODUCCIÓ ASEXUAL (Avantages).
 
  • Es reprodueixen més ràpid.
  • No es necessiten més individus.
(Desavantages)
  • Tota la descendència és igual.
  • Poca resistència a canvis ambientals, malalties,ect.
   2. REPRODUCCIÓ SEXUAL (Avantages.) 
  • Variabilitat genètica.
  • Millor adaptació a condicions ambientals diferents: Evolució.
(Desavantages)
  • Lenta.
  • Necessita buscar un altre individu.
  • Vulnerabilitat:
-Aparellament
- Gestació
- Cura de les cries.
 
 

 


domingo, 25 de enero de 2015

La meiosi. Diferències entre meiosi i mitosi



LA MEIOSI.
 
 
La meiosi consisteix en dues divisions cel·lulars consecutives semblants a una mitosi però sense que es produïsca duplicació de l'ADN entre l'una i l'altra. Com a resultat es formen 4 cèl·lules amb la meitat de cromosomes que la cèl·lula nova.Nomes té lloc durant la formació dels gámetes. Les cèl·lules resultants de la meiosi no són iguals entre si perquè han patit encreuament.
.
Diferències entre Mitosi i meiosi:
 
  1. On té lloc
  2. Nombre de cèl·lules obtingudes.
  3. Objectiu
  4. Procès
  • La mitosi es dóna en organismes eucariotes mentre que la meiosi es dóna en organismes desarrollats.
  • En la mitosi té lloc sols una divisió cel·lular, sols es formen 2 cèl·lules filles, mentre que en la meiosi tenen lloc dos divisions succesives, per cada cèl·lula mare es formen quatre cèl·lules filles (primera divisió,succesiva; segona divisió, mitòtica).
  • L'objectiu de la mitosi és tindre reproducció asexual mentre que el de la meiosi és tindre reproducció sexual
  • En la mitosi, el procès que es fa es tindre un repartiment equitatiu de l'ADN mentre que el de la meiosi és dur a terme una reproducció sexual.

lunes, 19 de enero de 2015

Cicle cel·lular.

 
 
 
EL CICLE CÈL·LULAR.
 
 
Si per terme mig una cèl·lula tarda en dividir-se 24h, durant 23h el nucli està en interfase ( etapa de creixement i de gran activitat metabòlica) descondensat en forma de cromatina i el gens s'estenen llegint per a fabricar proteïnes per a crèixer. No s'observen els cromosomes. Durant 1h la cèl·lula es divideix i es produeixen molts canvis oservables ( la descripció és molt llarga però només dura 1h). El cicle cel·lular està format per dues etapes:
 
 INTERFASE:
(Llarga etapa)
 

Ocupa la major part de la vida de la cèl·lula. És una etapa de creixement i de gran activitat metabòlica. S'hi distingeixen les etapes següents:
  • G1: Comença la síntesi de proteïnes; s'incrementa el volum del citoplasma i augmenten la grandària i el nombre dels seus orgànuls. Les cèl·lules que no es divideixen, com ara les cèl·lules musculars i les neurones, es paren en aquesta etapa.
  • Fase S (o de síntesi): en les cèl·lules que s'han de dividir, hi té lloc la duplicació de l'ADN (replicació).
  • G2: S'hi produeixen orgànuls nous i la cèl·lula es prepara per a la divisió.
 DIVISIÓ CEL·LULAR:
 
S'anomena fase M i és una etapa breu de la vida de la cèl·lula en la qual tenen lloc els processos següents:
  • La mitosi o divisió del nucli, amb el repartimen de cromosomes entre les cèl3lules filles.
  • La citocinesi, que consisteix en la divisió del citoplasma,i el subsegüent repartiment d'orgànuls, i la separació de les cèl·lules filles.
                           



 
                                                    
 
 


jueves, 15 de enero de 2015

Mitosi. virtual cell

 
 
FASES DE LA MITOSI.
 
Hem estat 3 dies fent una pluja de idees sobre que era la genètica i tenim a mitjes un mapa conceptual en el que apareixen conceptes com ADN, Cromatina, intergesió,Genotip, Fenotip, Homocigotic, Heterocigotic, Aploide, Diploide, Dominant, Recesiu, Kaliotip, Codominant, Cariotip ( en moodle hi ha un glossari per a emplenar). 


La mitosi, és un mètode de divisió cel·lular que serveix per a créixer i cada cèl·lula filla té el mateix ADN (àcid desoxirribonucleic) que la seua mare perquè abans de dividir-se s'ha fet una copia. Permet formar clons amb la mateixa configuració genètica en el cas de èssers unicel·lulars o crèixer als èssers pluricel·lulars. Totes les nostres cèl·lules s'han format per succesives divisions del cigot ( óvul quan ja està fecundat pel espermatozoïde).
 
 
 
La primera etapa de la mitosi és la Interfase. Al final de l'etapa d'interfase, abans d'iniciarse la mitosi, els cromosomes ja s'han duplicat, però encara es troben dispersos en forma de cromatina. Dos parells de centríols són visibles al citoplasma. La membrana nuclear està intacta
 
La segona fase de la mitosi és la Profase . Durant aquesta etapa, podrem observar que l'ADN envolta apretadament les proteïnes i forma els cromosomes. El nucli desapareix, i els mirotúbuls començen a creixer fora dels centrosomes. La cromatina es condensa i els cromosomes es comencen a fer visbles.Els centriols es van separant i a partir d'ells comencen a créixer i els microtúbuls del fus mitòtic, que permeten el moviment i el repartiment dels cromosomes.
 




La següent fase és la Prometafase. On el nucli de la membrana es trenca. En esta etapa, els microtubuls ataquen als cromosomes que ja estan molt condensats i es fan molt visibles les dues cromàtides unides pel centròmer. Els centriols es dirigeixen cap als pols oposats de la cel·lula i el fus ja està pràcticament format.


En la Metafase, els cromosomes es situen en els pols oposats de la cèl·lula i altament enrollats i condensats s'arreglen en un pla equidistant dels dos pols en la placa de la     metafase. Ha desaparegut la membrana nuclea. Els cromosomes s'insereixen als microtúbuls del fus mitòtic i es disposen al centre de la cèl·lula i és l'etapa en la qual es distingueixen millor les característiques dels cromosomes.

A contiuació veurem la Anafase que dona lloc, quan els cromosomes germans es separen de la cèl·lula eucariota. cada cromatída es desplaça al pol oposat de la cèl·lula gràcies al huso mitótico. Les dues cromàtides identiques de cada cromosoma es separen, els microtúbuls del fus es contrauen, s'acurten i arroseguen les cromàtides o cromosomes fills cap als dos pols de la cèl·lula, on es formaran les dues cèl·lules filles.


Per últim apleguem a la Telofase,on els jocs de cromosomes s'agrupen en pols oposats, la membrana nuclear es torna a formar al voltant de cada joc i la citoquinésis (divisió del citoplasma) contínua generalment. En les cèl·lules animals, la citoquinésis involucra a la formació de un enfonsament de la divisió de la cèl·lula en dos. Apareix la membrana nuclear i desapareix el fus mitòtic. S'inicia la citocinesi.

 













 

,

martes, 6 de enero de 2015

Introducció del tema. Genètica

DIVISIÓ CEL·LULAR
(Resum del video)
Aquest video, és una introducció del que es parlará en aquest tema, la genètica. Hi ha milions d'espècies en el món que posseixen diferents característiques. Moltes d'elles, heretades dels seus avanpassats però algunes característiques són noves. El model per al desenvolupament únic, resideix en el nucli de les nostres cel·lules, en una mol·lècula anomenada ADN.


 Molts científics han lluitat per apendre els secrets de la herencia i gràcies a la seua dedicació ho han aconseguit. Hui en dia, la ciència de la genètica està transformant el mòn lluitant contra enfermetas com ara l'autisme, el càncer o l'obesitat, que són enfermetats d'herència.





Tambè hi ha altres camps que s'aprofiten dels avanços de la genètica com l'agricultura que ha aconseguit millorar el cultiu d'algunes espècies vegetals, com ara els cereals ( exemple: dacsa).