martes, 28 de octubre de 2014

Pràctica al laboratori


PRÀTICA DE BIOLOGIA: CLASSIFICACIÓ DE LES ROQUES.



Hui, en la pràctica de biologia hem fet una classificació de les roques i les hem classificat en tres tipus diferents:

    La sienita es una roca plutónica. Imagen: De Mier y Leva.
  • Roques magmàtiques: Les roques magmàtiques, també conegudes com roques ígnees s'originen a partir del magma que es troba en l'interior de la terra. La formació de aquestes roques poden ser degudes  a la disminució de la temperatura del magma o de la pressió a la que es troba. Si observem el lloc on es gela el magm,  podem classificar les roques magmàtiques en plutòniques,volcàniques o filonianes.
  •  Roques volcàniques: Són rocas que es formen per un refredament molt ràpid, al contactar el magma amb l'aigua o l'aire
  • Roques metamòrfiques: Les roques metamòrfiques són aquelles roques que es formen per metamorfosisme , en sotmetre qualsevol tipus de roca a altes pressions o temperatures sense que s’arribi a fondre. Això fa variar la mineralogia i l’estructura de la roca inicial i constitueix a una nova roca.
  • Roques sedimentàries: Les roques sedimentàries són  aquelles que es formen a partir de roques ja existents que al ser sotmeses a l'acció dels agents atmosfèrics ( pluja, vent, etc ) i a l'activitat de certs organismes queden alterades (meteorització). Un cop alterades són erosionades per l'acció de l'aigua, el vent o el gel.

    domingo, 12 de octubre de 2014

    Riscos de Pendent: Aigües salvatges


     L'EROSIÓ TORRENCIAL DE LES AIGÜES SALVATGES.



    1.Concepte

    Erosió : retirada de materials de un lloc de la superfície terrestre. L'erosió desgasta les roques. Les aigües superfícials, el gel,el vent i el mar erosionant la superfície terrestre.
    Factors que influeixen sobre la erosió:

    1. La pendent del terreny.
    2. La presència o ausència de vegetació .
    3. La naturalesa de les roques. 
    • Les  aigües salvatges  o torrencials son aigües superficials carents de llera i cabal fixes. Corresponen per tant a fenòmens episòdics de precipitacions més o menys intenses o fenòmens del desgel d'origen climàtic o volcanic, per exemple, el seu efecte erosiu pot arrivar a ser molt important, arrastrant grans quantitats de materials, destrossant  el sòl edàfic, inclós, ocasionant avenides y desencadenant moviments del vessant. En tot cas, depen de factors com: vegetals cobertes del terreny, pendents de tipus material,ect.
      Els torrents es canalitzen en canals persistents tot i que el caudal es tambe temporal.



    •  Arroyada en un taludInicialment, les aigües salvatges discorren per una superfície que enseguida comença la seua insició erosiva, que es agranant si el terreny careix de protecció vegetal. La pendent causada,favoreix e incrementa la capacitat erosiva de les aigúes de arroyada. (Imatge: San Esteban,Soria).

    • Torres de erosión Una de les formacions més característiques d'aquests paisatges són les torres de erosió, tambe anomenades chimeneas de hadas y dames coiffées, generalment formades baix  la protecció frent a les precipitacions d'un nivell resistent (igual localizació). 


     2.ZONES ON ES DONA AQUEST TIPUS DE EROSIÓ.

    -La erosió produïda tant per aigües salvatges com per cursos torrencials es dona en  regions àrides, subàrides i desèrtiques. Se situen en la zona climàtica Cs, BS y BW. - Ademes de la erosió produïda per torrents es dona tan en regions àrides com en zones de montanya.








    3.CAUSES DE LA EROSIÓ



    -La deforestació: Un sòl desproveït de vegetació no està cohesionat. Les arrels de les plantes subjecten en sòl que es troba al seu voltant. Quan un sòl perd la major part de les seues plantes per un incendi, per una tala abusiva, per el sobre pasturatge, per una obra pública poc cuidadosa etc…, corre el risc de que las taxes de erosió augmentin.


    -Les sequies: El descens de les precipitacions provoca que els sòls es queden solts per la mort  de part de las plantes que les sustenten i la disminució de la humetat. Moltes de les nostres  sequies són més el resultat de una sobre explotació dels nostres recursos hídrics que el resultat de falta de precipitacions. Per tant, el malbaratament de l'agua és una causa directa del augment de la erosió.

     -El canvi climàtic i la erosió: El possible aument de les temperatures que estem patint i el possible canvi climàtic augmentaría les taxes de erosió, per una part  pareix ser que ens trobem  amb un clima amb periodes de sequia més llargs, però per atra les precipitacions pareixen ser que no tendeixen a disminuir sino a concentrarse en períodes cada vegada més curts de temps. Si esta tendència segueix la erosió pot augmentar per las pluges torrencials sobre sòls solts a causa de las sequíes. 
    BIBLIOGRAFÍA.
    - Imagens de google
    -    http://platea.pntic.mec.es/~cmarti3/GEO/mod/salva.htm