domingo, 30 de noviembre de 2014

Pràctica al laboratori 2 (Roques ígnees)


PRÀCTICA AL LABORATORI (CLASSIFICACIÓ DE LES ROQUES)

El dilluns passat,vam baixar al laboratori i vam fer una pràctica en la que formavem diversos grups, i cada grup havia d'agafar 4 roques; dos volcàniques i dos pultòniques.

 Una vegada feta aquesta classificació, vam dividir la classe en 2 grups i, a una banda vam posar les roques volcàniques ordenades de la més clareta a la més oscura de esquerra a dreta i exactament igual amb les plutòniques i va quedar una cosa més o menys així:

 

Per a saber si una roca és plutònica o volcànica recordem que les roques plutòniques, Són aquelles roques ígnees que s'han format a partir d'un refredament lent, en profunditat i en grans masses del magma.S'anomena plutons als seus jaciments. Mentre que una roca és volcànica, quan s'ha format a partir d'un ràpid refredament del magma.







miércoles, 19 de noviembre de 2014

Geodinàmica interna


GEODINÀMICA INTERN(introducció)

Mineral: Cos natural sòlid de compocicó química definida (s'accepten lleugueres variacios), d'estructura definida.
 
Crisltall: Cos sòlid que te els seus àtoms desordenats geomètricament.
 
Vidre: Cos d'apariència sòlida (els físics ho anomenen líquid subrefredat) que No te els seus àtoms ordenats geomètricament.
 
Roques  magmatiques: Les roques magmàtiques es formen a partir del refredament d'un magma. I ha de dos tipus: 
  1. Les plutòniques, es formen lentament als nuclis de les muntanyes. Estan formades per minerals.
  2. Les volcàniques,per contra es refreden ràpidament i tenen pocs minerals, estan formades per vidre.
Segregació magmàtica

jueves, 6 de noviembre de 2014

Rius del mòn ( estuari i delta)


RIUS DEL MÒN (l'estuari i el delta)

 

Estuari: L'estuari es la desembocadura única i lliure de sediments d'un riu. Els estuaris s'originen perquè l'entrada d'aigües marines durant la plenamar estanca les aigües dolces del riu, mentre que durant la baixamar, totes les aigües comencen a tornar i entren a gran velocitat al mar o a l'oceà, contribuint a netejar i aprofundir el seu llit, deixant sovint, grans zones de maresmes

Delta: .un delta és la formació geològica que alguns rius originen en arribar al mar a causa de l'acumulació de sediments en les seves desembocadures.

PREGUNTA D'EXAMEN:

- Trobes alguna hipòtesi raonable per generalitzar l'existència d'un estuari o un delta?

 (Resposta copiada a classe).

Als oceans la mar té molta energia i és capaç de retirar els sediments a la mateixa velocitat que arriven per el riu, on es formen un estuari. A les mars tancades, com el golf de mèxic, per exemple. La mar no te prou energia per a endurse els sediments a la mateixa velocitat que arriven; per la qual cosa,s'acumulen en la desembocadura formant un delta.


martes, 28 de octubre de 2014

Pràctica al laboratori


PRÀTICA DE BIOLOGIA: CLASSIFICACIÓ DE LES ROQUES.



Hui, en la pràctica de biologia hem fet una classificació de les roques i les hem classificat en tres tipus diferents:

    La sienita es una roca plutónica. Imagen: De Mier y Leva.
  • Roques magmàtiques: Les roques magmàtiques, també conegudes com roques ígnees s'originen a partir del magma que es troba en l'interior de la terra. La formació de aquestes roques poden ser degudes  a la disminució de la temperatura del magma o de la pressió a la que es troba. Si observem el lloc on es gela el magm,  podem classificar les roques magmàtiques en plutòniques,volcàniques o filonianes.
  •  Roques volcàniques: Són rocas que es formen per un refredament molt ràpid, al contactar el magma amb l'aigua o l'aire
  • Roques metamòrfiques: Les roques metamòrfiques són aquelles roques que es formen per metamorfosisme , en sotmetre qualsevol tipus de roca a altes pressions o temperatures sense que s’arribi a fondre. Això fa variar la mineralogia i l’estructura de la roca inicial i constitueix a una nova roca.
  • Roques sedimentàries: Les roques sedimentàries són  aquelles que es formen a partir de roques ja existents que al ser sotmeses a l'acció dels agents atmosfèrics ( pluja, vent, etc ) i a l'activitat de certs organismes queden alterades (meteorització). Un cop alterades són erosionades per l'acció de l'aigua, el vent o el gel.

    domingo, 12 de octubre de 2014

    Riscos de Pendent: Aigües salvatges


     L'EROSIÓ TORRENCIAL DE LES AIGÜES SALVATGES.



    1.Concepte

    Erosió : retirada de materials de un lloc de la superfície terrestre. L'erosió desgasta les roques. Les aigües superfícials, el gel,el vent i el mar erosionant la superfície terrestre.
    Factors que influeixen sobre la erosió:

    1. La pendent del terreny.
    2. La presència o ausència de vegetació .
    3. La naturalesa de les roques. 
    • Les  aigües salvatges  o torrencials son aigües superficials carents de llera i cabal fixes. Corresponen per tant a fenòmens episòdics de precipitacions més o menys intenses o fenòmens del desgel d'origen climàtic o volcanic, per exemple, el seu efecte erosiu pot arrivar a ser molt important, arrastrant grans quantitats de materials, destrossant  el sòl edàfic, inclós, ocasionant avenides y desencadenant moviments del vessant. En tot cas, depen de factors com: vegetals cobertes del terreny, pendents de tipus material,ect.
      Els torrents es canalitzen en canals persistents tot i que el caudal es tambe temporal.



    •  Arroyada en un taludInicialment, les aigües salvatges discorren per una superfície que enseguida comença la seua insició erosiva, que es agranant si el terreny careix de protecció vegetal. La pendent causada,favoreix e incrementa la capacitat erosiva de les aigúes de arroyada. (Imatge: San Esteban,Soria).

    • Torres de erosión Una de les formacions més característiques d'aquests paisatges són les torres de erosió, tambe anomenades chimeneas de hadas y dames coiffées, generalment formades baix  la protecció frent a les precipitacions d'un nivell resistent (igual localizació). 


     2.ZONES ON ES DONA AQUEST TIPUS DE EROSIÓ.

    -La erosió produïda tant per aigües salvatges com per cursos torrencials es dona en  regions àrides, subàrides i desèrtiques. Se situen en la zona climàtica Cs, BS y BW. - Ademes de la erosió produïda per torrents es dona tan en regions àrides com en zones de montanya.








    3.CAUSES DE LA EROSIÓ



    -La deforestació: Un sòl desproveït de vegetació no està cohesionat. Les arrels de les plantes subjecten en sòl que es troba al seu voltant. Quan un sòl perd la major part de les seues plantes per un incendi, per una tala abusiva, per el sobre pasturatge, per una obra pública poc cuidadosa etc…, corre el risc de que las taxes de erosió augmentin.


    -Les sequies: El descens de les precipitacions provoca que els sòls es queden solts per la mort  de part de las plantes que les sustenten i la disminució de la humetat. Moltes de les nostres  sequies són més el resultat de una sobre explotació dels nostres recursos hídrics que el resultat de falta de precipitacions. Per tant, el malbaratament de l'agua és una causa directa del augment de la erosió.

     -El canvi climàtic i la erosió: El possible aument de les temperatures que estem patint i el possible canvi climàtic augmentaría les taxes de erosió, per una part  pareix ser que ens trobem  amb un clima amb periodes de sequia més llargs, però per atra les precipitacions pareixen ser que no tendeixen a disminuir sino a concentrarse en períodes cada vegada més curts de temps. Si esta tendència segueix la erosió pot augmentar per las pluges torrencials sobre sòls solts a causa de las sequíes. 
    BIBLIOGRAFÍA.
    - Imagens de google
    -    http://platea.pntic.mec.es/~cmarti3/GEO/mod/salva.htm


    miércoles, 24 de septiembre de 2014

    Paisatges i Mapes topogràfics.



    PAISATGE.



    Aquesta foto, es d'una cala de cadiz,on vaig estar aquest estiu. La foto l'he feta jo.

     PRÀCTICA DE BIOLOGIA.


    L'altre dia,vam baixar al laboratori i vam fer la pràctica. Pedro, ens va enseñar una maqueta que teniem que montar nosaltres,d'una illa. Després ens va dir que dibuixarem sobre un paper el contorn i posarem nom a l'illa.

    La meua,es diu Gin island, i té una equidistància de 100m i una escala: 1:50000000. 


    domingo, 8 de junio de 2014

    els sentits

     
     
    ELS SENTITS
     
    Els éssers humans percebem el que passa al nostre voltant graciés als sentits, que recolleixen la informació del medi. Els sentits són cinc:
     
    - La vista. Els òrgans són els ulls. Serveix per a veure el color, la forma, els moviments,... de les coses que ens envolten.
    - L'oïda. Els òrgans són les orelles. Serveix per a percebre els sons.
    - L'olfacte. L'òrgan és el nas. Serveix per a sentir les olors.
    - El gust. L'òrgan és la llengua. Serveix per a distingir els sabors.
    - El tacte. L'òrgan és la pell. Serveix per a conèixer la forma, la textura

    Hi ha sentits que estan presents en altres animals però no en els humans, com:
    • Electrocepció: Capacitat de detectar camps elèctric (present en els ocells)
    • Magnetocepció: Capacitat de detectar camps magnètics (present en els taurons)
    • Ecolocació: Capacitat d'orientar-se i desplaçar-se tot emetent sons, i rebent-ne i interpretant-ne l'eco (com poden fer els ratpenats)
     

    

    the nervious system

     
     
     
    THE NERVIOUS SYSTEM
     
     
    (Resum en español)
     
    Sas perque nosaltres rebem estimuls de que tenim fret,calor o que alguna cosa esta bona o roïna?molt bé pues totes aquestes funcions les fa el sistema nervios que controla tots els sentits (gust,olfacte,vista, tacte i oïda).
     
    EL SISTEMA NERVIOS
     
     
    El sistema nervios té dos parts:
     
    1.El sistema nervios central,format pel cervell i la columna vertebral. El cervell està format per 3 parts:
    • El cereberum, que sencarrega de els sentits,els pensaments ,les imaginacions..és la part més gran del cervell.
    • el cerebel·lum,que controla les emocions,el equilibri i és el que fa que pogam memoritzar o apendre coses noves.
    • La medul·la,que porta a terme les accions involuntaries com la digestió respiració..ect
    2.EL sistema nerviós perfèric,està format per molts nervis repartits per tot el cos.Té dos tipus de nervis:

    • Els nervis sensors,són els nervien l'informació cap a cervell mentre que altres nervis que són els nervis motors,ixen del cervell per a excecutar una resposta.
    Tots els nervis están formats per neurones que  tenen 3 parts: un nucli,axons i dentrites. El nucli, es el principal cos neuronal,les dentrites envíen les senyals elèctriques als cossos neuronals mentre que els axons envíen els senyals elèctrics cap a fora.,


     
    
    

    Aparell reproductor masculí

     
     
    L'APARELL REPRODUCTOR MASCULÍ:
     
    El sistema reproductor masculí humà, consta d'una serie d'organs sexuals que són la part del procés de reproducció humana,aquests òrgans sexuals es troben,en gran part,fora del tronc,al voltant de la regió pélvica. Els principals òrgans sexuals masculins són el penis, i els testicles, que produeixen l'esperma i els espermatozoides, que en el marc de les relacions sexuals fertilitzen un òvul en el cos d'una dona i l'òvul fecundat (zigot) es desenvolupa gradualment en un fetus.
     
     
     
     
     
    A l'igual que l'aparell femení, cada òrgan té una funció concreta dins del procés de reproducció.
    Els testicles JXUwMDJjJXUwMDExJXUwMDE2JXUwMDA3JXUwMDFkJXUwMDBhJXUwMDBmJXUwMDA5JXUwMDE2 són les gònades que produeixen els espermatozoides JXUwMDNkJXUwMDE2JXUwMDAzJXUwMDE1JXUwMDE3JXUwMDFmJXUwMDBjJXUwMDE1JXUwMDFiJXUw MDE1JXUwMDE1JXUwMDA2JXUwMDBkJXUwMDAxJXUwMDE2 . Els testicles JXUwMDJjJXUwMDExJXUwMDE2JXUwMDA3JXUwMDFkJXUwMDBhJXUwMDBmJXUwMDA5JXUwMDE2 es formen a l'abdomen de l'embrió (a la mateixa posició que els ovaris a les dones, baix dels renyons) però després ixen fora i s'allotgen als escrotsJXUwMDNkJXUwMDE2JXUwMDEwJXUwMDExJXUwMDFkJXUwMDFiJXUwMDA3 , que són les bosses de pell que els recobreixen. Açò ocorre perquè els espermatozoides JXUwMDNkJXUwMDE2JXUwMDAzJXUwMDE1JXUwMDE3JXUwMDFmJXUwMDBjJXUwMDE1JXUwMDFiJXUw MDE1JXUwMDE1JXUwMDA2JXUwMDBkJXUwMDAxJXUwMDE2 necessiten una temperatura inferior a la corporal per madurar correctament
     
     
    Els espermatozoides són les gàmetes JXUwMDNmJXUwMDg3JXUwMDhkJXUwMDA4JXUwMDExJXUwMDExJXUwMDE2 masculines. A diferencia de les femenines, es produeixen milions diàriament. Així com l'ovari forma l'òvul en un fol·licle tancat que ha d'esclatar, els testicles estan formats per tubs de teixit germinal i els espermatozoides es van formant contínuament a partir de les cèl·lules de la paret d'aquests tubs i van eixint cap a l'epidídim. L'epidídim és l'òrgan que reuneix tots els tubs i desemboca en els conductes deferents
     
    La funció dels espermatozoides es moure's per arribar a fecundar l'òvul, per això han de ser el més menut possible i moure't el més ràpid possible; però clar, si eres menut no tens energia emmagatzemada, tens un problema. La cosa es soluciona de la següent manera; els espermatozoides , encara que tinguen flagelJXUwMDNlJXUwMDBhJXUwMDBkJXUwMDA2JXUwMDAyJXUwMDA5 , no es poden moure pel seu compte fins que no s'ajunten amb el semenJXUwMDJiJXUwMDE2JXUwMDA4JXUwMDA4JXUwMDBi , o líquid seminal, que conté sucres que serveixen de nutrients als espermatozoides. El semen es produeix a les vesícules seminals i a la pròstataJXUwMDI4JXUwMDAyJXUwMDgwJXUwMDgxJXUwMDA3JXUwMDE1JXUwMDE1JXUwMDE1 . A banda de nutrients té sals minerals alcalines que contraresten l'acidesa de la vagina.
     
     
     
    El penis JXUwMDI4JXUwMDE1JXUwMDBiJXUwMDA3JXUwMDFh és l'òrgan copulador que es complementa amb la vagina, per ejacular JXUwMDNkJXUwMDBmJXUwMDBiJXUwMDAyJXUwMDE2JXUwMDE5JXUwMDBkJXUwMDEz els espermatozoides dins la vagina ha d'entrar en ereccióJXUwMDNkJXUwMDE3JXUwMDE3JXUwMDA2JXUwMDAwJXUwMDBhJXUwMDlh . L' erecció JXUwMDNkJXUwMDE3JXUwMDE3JXUwMDA2JXUwMDAwJXUwMDBhJXUwMDlh s'aconsegueix per l'entrada de sang
    Una diferencia essencial entre els conductes masculí i femení es que, a l'aparell femení no es comparteixen els conductes genitals amb la uretraJXUwMDJkJXUwMDA3JXUwMDE3JXUwMDExJXUwMDA2JXUwMDEz , que pertany a l'aparell urinari. Mentre que a l'aparell masculí, els conductes deferents s'uneixen a la uretra JXUwMDJkJXUwMDA3JXUwMDE3JXUwMDExJXUwMDA2JXUwMDEz en la pròstataJXUwMDI4JXUwMDAyJXUwMDgwJXUwMDgxJXUwMDA3JXUwMDE1JXUwMDE1JXUwMDE1 . Les glàndules de Cooper produeixen una secreció lubricant que neteja la uretra abans de l' ejaculacióJXUwMDNkJXUwMDBmJXUwMDBiJXUwMDAyJXUwMDE2JXUwMDE5JXUwMDBkJXUwMDAyJXUwMDBhJXUw MDlh .
     
     
     
     
     
     

    sábado, 31 de mayo de 2014

    Aparell reproductor femení


                             L'APARELL REPRODUCTOR FEMENÍ   
        El sistema reproductor femení consta de dues parts:

     L'úter,que recull el desenvolupament del fetus,produeix secrecions vaginals i uterines, i passa per l'esperma del mascle a través de les trompes de falopi, i els ovaris que produeixen els òvuls de la femella.
             
        
     Aquestes parts són internes,la vagina es comunica amb els òrgans externs: la vulva,que inclou els llavis majors,llavis menors, el clítoris i la uretra. La vagina s'insereix a l'uter a través del coll uterí,mentre que l'uter s'uneix als ovaris a través de les trompes de falopi cap a lúter.
    Si, en aquest trànsit es troba amb l'esperma,un espermatozoide i es fusiona amb un òvul,es preodueix la fertilització .
     
     
     
     
     

    La fertilització ocorre generalment en una de les trompes,però pot ocorrer en l'uter mateix, El zigot s'implanta en la paret de l'uter , on comença el procès de l'embriogènesi i la morfogènesi. Quan està prou desenvolupat per sobreviure fora de l'uter,el coll uterí es dilata i les cotraccions de l'uter propulsen el fetus a través del canal del part que es la vagina.