lunes, 18 de abril de 2016

La sang



LA SANG

La sang és un teixit conectiu líquid, que circula per capilars, venes i artèries de tots els vertebrats. El seu color roig característic és degut a la presència del pigment hemoglobínic contingut en els globuls rojos. 
És un tipus de teixit conjuntiu especialitzat, com una matriu coloïdal líquida i una constitució complexa. Té una fase sòlida que inclou als eritrocitos (globus rojos), els leucocitos (globus blancs) i les plaquetes i una fase líquida, representada pel plasma sanguíni. Aquestes fases són també anomenades components sanguinis, els cuals es divideixen en component sèric (fase líquida) i component cel·lular (fase sòlida).
FUNCIÓ DE LA SANG
Com tots els teixits del organisme la sang compleix múltiples funcions necessàries per a la vida  com la defensa davant infeccions, els intercanvis gaseosos i la distribució de nutrients. Per a complir amb totes aquestes funcions conta amb diferents tipus de cèl·lules suspeses en el plasma. Totes les cèl·lules que componen la sang es fabriquen a la mèdul·la ósea.
 La sang és un teixit renovable del cos humà, això vol dir que és un teixit renovable del cos humà, açò vol dir que davant de determinades situacions de salud, pot augmentar la producció en funció de les necessitats. Per exemple, davant una hemorragia augmenta fins a set vegades la producció de globus rojos i davant una infecció augmenta la producció de globus blancs.
COMPOSICIÓ DE LA SANG:
  1. Globus rojos: També anomenats eritrocitos constitueixen aproximadament el 96% dels elements figurats.
  2. Hemoglobina: La hemoglobina (continguda exclusivament en els globus rojos) és un pigment, una proteïna conjugada que conté el grup ''hemo''. També transporta diòxid de carboni, la major part del qual es troba dissolt en el eritrocito i, en menor proporció, en el plasma.
  3. Globus blancs: Els globus blancs o leucocitos formen part dels ''actors cel·lulars'' del sistema inmunitari i són cèl·lules amb capacitat migratòria que utilitzen la sang com a vehicle per a tindre accès a diferents parts del cos.