domingo, 30 de noviembre de 2014

Pràctica al laboratori 2 (Roques ígnees)


PRÀCTICA AL LABORATORI (CLASSIFICACIÓ DE LES ROQUES)

El dilluns passat,vam baixar al laboratori i vam fer una pràctica en la que formavem diversos grups, i cada grup havia d'agafar 4 roques; dos volcàniques i dos pultòniques.

 Una vegada feta aquesta classificació, vam dividir la classe en 2 grups i, a una banda vam posar les roques volcàniques ordenades de la més clareta a la més oscura de esquerra a dreta i exactament igual amb les plutòniques i va quedar una cosa més o menys així:

 

Per a saber si una roca és plutònica o volcànica recordem que les roques plutòniques, Són aquelles roques ígnees que s'han format a partir d'un refredament lent, en profunditat i en grans masses del magma.S'anomena plutons als seus jaciments. Mentre que una roca és volcànica, quan s'ha format a partir d'un ràpid refredament del magma.







miércoles, 19 de noviembre de 2014

Geodinàmica interna


GEODINÀMICA INTERN(introducció)

Mineral: Cos natural sòlid de compocicó química definida (s'accepten lleugueres variacios), d'estructura definida.
 
Crisltall: Cos sòlid que te els seus àtoms desordenats geomètricament.
 
Vidre: Cos d'apariència sòlida (els físics ho anomenen líquid subrefredat) que No te els seus àtoms ordenats geomètricament.
 
Roques  magmatiques: Les roques magmàtiques es formen a partir del refredament d'un magma. I ha de dos tipus: 
  1. Les plutòniques, es formen lentament als nuclis de les muntanyes. Estan formades per minerals.
  2. Les volcàniques,per contra es refreden ràpidament i tenen pocs minerals, estan formades per vidre.
Segregació magmàtica

jueves, 6 de noviembre de 2014

Rius del mòn ( estuari i delta)


RIUS DEL MÒN (l'estuari i el delta)

 

Estuari: L'estuari es la desembocadura única i lliure de sediments d'un riu. Els estuaris s'originen perquè l'entrada d'aigües marines durant la plenamar estanca les aigües dolces del riu, mentre que durant la baixamar, totes les aigües comencen a tornar i entren a gran velocitat al mar o a l'oceà, contribuint a netejar i aprofundir el seu llit, deixant sovint, grans zones de maresmes

Delta: .un delta és la formació geològica que alguns rius originen en arribar al mar a causa de l'acumulació de sediments en les seves desembocadures.

PREGUNTA D'EXAMEN:

- Trobes alguna hipòtesi raonable per generalitzar l'existència d'un estuari o un delta?

 (Resposta copiada a classe).

Als oceans la mar té molta energia i és capaç de retirar els sediments a la mateixa velocitat que arriven per el riu, on es formen un estuari. A les mars tancades, com el golf de mèxic, per exemple. La mar no te prou energia per a endurse els sediments a la mateixa velocitat que arriven; per la qual cosa,s'acumulen en la desembocadura formant un delta.