domingo, 8 de junio de 2014

els sentits

 
 
ELS SENTITS
 
Els éssers humans percebem el que passa al nostre voltant graciés als sentits, que recolleixen la informació del medi. Els sentits són cinc:
 
- La vista. Els òrgans són els ulls. Serveix per a veure el color, la forma, els moviments,... de les coses que ens envolten.
- L'oïda. Els òrgans són les orelles. Serveix per a percebre els sons.
- L'olfacte. L'òrgan és el nas. Serveix per a sentir les olors.
- El gust. L'òrgan és la llengua. Serveix per a distingir els sabors.
- El tacte. L'òrgan és la pell. Serveix per a conèixer la forma, la textura

Hi ha sentits que estan presents en altres animals però no en els humans, com:
  • Electrocepció: Capacitat de detectar camps elèctric (present en els ocells)
  • Magnetocepció: Capacitat de detectar camps magnètics (present en els taurons)
  • Ecolocació: Capacitat d'orientar-se i desplaçar-se tot emetent sons, i rebent-ne i interpretant-ne l'eco (com poden fer els ratpenats)
 



the nervious system

 
 
 
THE NERVIOUS SYSTEM
 
 
(Resum en español)
 
Sas perque nosaltres rebem estimuls de que tenim fret,calor o que alguna cosa esta bona o roïna?molt bé pues totes aquestes funcions les fa el sistema nervios que controla tots els sentits (gust,olfacte,vista, tacte i oïda).
 
EL SISTEMA NERVIOS
 
 
El sistema nervios té dos parts:
 
1.El sistema nervios central,format pel cervell i la columna vertebral. El cervell està format per 3 parts:
  • El cereberum, que sencarrega de els sentits,els pensaments ,les imaginacions..és la part més gran del cervell.
  • el cerebel·lum,que controla les emocions,el equilibri i és el que fa que pogam memoritzar o apendre coses noves.
  • La medul·la,que porta a terme les accions involuntaries com la digestió respiració..ect
2.EL sistema nerviós perfèric,està format per molts nervis repartits per tot el cos.Té dos tipus de nervis:

  • Els nervis sensors,són els nervien l'informació cap a cervell mentre que altres nervis que són els nervis motors,ixen del cervell per a excecutar una resposta.
Tots els nervis están formats per neurones que  tenen 3 parts: un nucli,axons i dentrites. El nucli, es el principal cos neuronal,les dentrites envíen les senyals elèctriques als cossos neuronals mentre que els axons envíen els senyals elèctrics cap a fora.,


 



Aparell reproductor masculí

 
 
L'APARELL REPRODUCTOR MASCULÍ:
 
El sistema reproductor masculí humà, consta d'una serie d'organs sexuals que són la part del procés de reproducció humana,aquests òrgans sexuals es troben,en gran part,fora del tronc,al voltant de la regió pélvica. Els principals òrgans sexuals masculins són el penis, i els testicles, que produeixen l'esperma i els espermatozoides, que en el marc de les relacions sexuals fertilitzen un òvul en el cos d'una dona i l'òvul fecundat (zigot) es desenvolupa gradualment en un fetus.
 
 
 
 
 
A l'igual que l'aparell femení, cada òrgan té una funció concreta dins del procés de reproducció.
Els testicles JXUwMDJjJXUwMDExJXUwMDE2JXUwMDA3JXUwMDFkJXUwMDBhJXUwMDBmJXUwMDA5JXUwMDE2 són les gònades que produeixen els espermatozoides JXUwMDNkJXUwMDE2JXUwMDAzJXUwMDE1JXUwMDE3JXUwMDFmJXUwMDBjJXUwMDE1JXUwMDFiJXUw MDE1JXUwMDE1JXUwMDA2JXUwMDBkJXUwMDAxJXUwMDE2 . Els testicles JXUwMDJjJXUwMDExJXUwMDE2JXUwMDA3JXUwMDFkJXUwMDBhJXUwMDBmJXUwMDA5JXUwMDE2 es formen a l'abdomen de l'embrió (a la mateixa posició que els ovaris a les dones, baix dels renyons) però després ixen fora i s'allotgen als escrotsJXUwMDNkJXUwMDE2JXUwMDEwJXUwMDExJXUwMDFkJXUwMDFiJXUwMDA3 , que són les bosses de pell que els recobreixen. Açò ocorre perquè els espermatozoides JXUwMDNkJXUwMDE2JXUwMDAzJXUwMDE1JXUwMDE3JXUwMDFmJXUwMDBjJXUwMDE1JXUwMDFiJXUw MDE1JXUwMDE1JXUwMDA2JXUwMDBkJXUwMDAxJXUwMDE2 necessiten una temperatura inferior a la corporal per madurar correctament
 
 
Els espermatozoides són les gàmetes JXUwMDNmJXUwMDg3JXUwMDhkJXUwMDA4JXUwMDExJXUwMDExJXUwMDE2 masculines. A diferencia de les femenines, es produeixen milions diàriament. Així com l'ovari forma l'òvul en un fol·licle tancat que ha d'esclatar, els testicles estan formats per tubs de teixit germinal i els espermatozoides es van formant contínuament a partir de les cèl·lules de la paret d'aquests tubs i van eixint cap a l'epidídim. L'epidídim és l'òrgan que reuneix tots els tubs i desemboca en els conductes deferents
 
La funció dels espermatozoides es moure's per arribar a fecundar l'òvul, per això han de ser el més menut possible i moure't el més ràpid possible; però clar, si eres menut no tens energia emmagatzemada, tens un problema. La cosa es soluciona de la següent manera; els espermatozoides , encara que tinguen flagelJXUwMDNlJXUwMDBhJXUwMDBkJXUwMDA2JXUwMDAyJXUwMDA5 , no es poden moure pel seu compte fins que no s'ajunten amb el semenJXUwMDJiJXUwMDE2JXUwMDA4JXUwMDA4JXUwMDBi , o líquid seminal, que conté sucres que serveixen de nutrients als espermatozoides. El semen es produeix a les vesícules seminals i a la pròstataJXUwMDI4JXUwMDAyJXUwMDgwJXUwMDgxJXUwMDA3JXUwMDE1JXUwMDE1JXUwMDE1 . A banda de nutrients té sals minerals alcalines que contraresten l'acidesa de la vagina.
 
 
 
El penis JXUwMDI4JXUwMDE1JXUwMDBiJXUwMDA3JXUwMDFh és l'òrgan copulador que es complementa amb la vagina, per ejacular JXUwMDNkJXUwMDBmJXUwMDBiJXUwMDAyJXUwMDE2JXUwMDE5JXUwMDBkJXUwMDEz els espermatozoides dins la vagina ha d'entrar en ereccióJXUwMDNkJXUwMDE3JXUwMDE3JXUwMDA2JXUwMDAwJXUwMDBhJXUwMDlh . L' erecció JXUwMDNkJXUwMDE3JXUwMDE3JXUwMDA2JXUwMDAwJXUwMDBhJXUwMDlh s'aconsegueix per l'entrada de sang
Una diferencia essencial entre els conductes masculí i femení es que, a l'aparell femení no es comparteixen els conductes genitals amb la uretraJXUwMDJkJXUwMDA3JXUwMDE3JXUwMDExJXUwMDA2JXUwMDEz , que pertany a l'aparell urinari. Mentre que a l'aparell masculí, els conductes deferents s'uneixen a la uretra JXUwMDJkJXUwMDA3JXUwMDE3JXUwMDExJXUwMDA2JXUwMDEz en la pròstataJXUwMDI4JXUwMDAyJXUwMDgwJXUwMDgxJXUwMDA3JXUwMDE1JXUwMDE1JXUwMDE1 . Les glàndules de Cooper produeixen una secreció lubricant que neteja la uretra abans de l' ejaculacióJXUwMDNkJXUwMDBmJXUwMDBiJXUwMDAyJXUwMDE2JXUwMDE5JXUwMDBkJXUwMDAyJXUwMDBhJXUw MDlh .