lunes, 28 de abril de 2014

Aparell excretor


APARELL EXCRETOR (Funcionament dels renyons)

Els rinyons trauen al exterior els seus productes de desfet de l'activitat cel·lular per mitjà de la orina i ademes ajuden a controlar el nivell de certs aliments necessàris com ara el aigua, les sals minerals i altres substàncies. Cuant els diferents éssers vius descomponen les proteïnes es produeixen uns desfets que contenen nitrogen i són venenosos i per això necessiten eliminar-los de els seus cossos.

FUNCIONAMENT DE L'APARELL EXCRETOR EN DIFERENTS ANIMALS:

  • Els peixos ho expulsen en forma de amoniac directament a l'aigua on ràpidament es dilueix.
  • Els aus i els reptils, expulsen aquests desfets en forma d'àcid uric.
  • Els mamífers, expulsen aquests desfets en forma de urea através de la orina.
FUNCIONAMENT DELS RINYONS:
  1. Filtrar les impureses de la sang.
  2. Mantindre la constant salinitat. 
  3. Mantindre el funcionament d'altres substàncies vitals per al organisme.
Són les funcions de les quals s'encarrenguen de portar a terme els renyons.
Els rinyons (de 150g de pes cadascun),són el sistema de neteja del organisme. Depositats en la part posterior del abdomen,conectats amb artèries,venes i amb tubs que porten l'orina fins la vejiga.
El interior del renyo, té una estructura complexa i estan formats per xicotetes unitats anomenades nefrones compostes per un ovilllo de capilars anomenats glomèruls envoltat en una espècie de capa anomenada capsula de pouman.
Entre les substàncies que es necessàri eliminar està la urea,un compost que produeix el fetge com a producte de desfet del consum de proteïnes. A mesura que es veuen envoltats d'elements a la sang. El líquid restant es va convertint en orina i quan l'orina ix d'aquestes plantes purificadores (renyons) ja sols conté productes inservibles per a l'organisme.
L'orina ix per uns tubs prims anomenats uretra que porten a la vejiga on la orina s'enmagatzema  fins ser expulsada através de la uretra.
    

 

domingo, 6 de abril de 2014

Sistema circulatori


EL COR : ESTRUCTURA I FUNCIÓ.
 El cor pesa menys d'un kilo i es algo major que un puny. Bombeja més de 100 vegades diàriament i bombeja més de 25 litres per minut durant molts anys. El cor,està situat al centre del pit (lleugerament situat al costat esquerre) i comparteix la caixa toràxica amb els pulmons.





El cor està buit per dins i està dividit en 4 compartiments. Hi ha sang rica en oxigen i sang pobra en oxigen. Els principals vasos sanginis del cos estàn conectats amb aquests compartiments dels quals ixen vasos sanguinis que junt amb la sang componen la resta del sistema circulatori.

El cor està format per teixit muscular especialitzat i bombejar la sang esla seua úncia funció.





El sistema circulatori distribueix oxigen i aliment a les cel·lules del cos humà i elimina els seus desfets. Els vasos sanguinis molt abundants arriben a les cel·lules per mitjà de ramificacions anomenades capilars. La sang transporta aliment i oxigen que passa per les parets fins als capilars. La funció del cor es mantindre la sang en moviment. Alguns d'aquest són exemples de sistemes circulatoris d'animals:

  • Les meduses: No tenen cor però per mitjà de contraccions rítmiques aconsegueixen transportar el oxigen i l'aliment. Poseeixen un sistema de circulació molt primitiu i la seua és la forma més simple de cor que existeix. 
  • Tiburons: Tenen un sac muscular dividit en 2 compartiments: (1 auricula i un ventricle).
  • Ranes (amfibis): El seu sistema circulatori conté  3 compartiments: (2 auricules i 1 ventricle).
  •  Mamífers: Tenim una paret anomenada septo que divideix la part inferior del cor en 2 ventricles és a dir, un cor de 4 càmares. Les dos càmares superiors  són la auricula dreta i esquerra que són les que reben la sang i la empuixen als ventricles dret i esquerre. Les parets del ventricle són molt més musculoses que les de les auricules ja que exerceixen l'acció del bombeig. 
El sistema circulatori presenta un conjunt complex de diferents tipus de vasos sangunis. Els 3 principals components són: el cor, el cos i els pulmons.


EL COR:
Són 2 bombes,cadasacuna amb la seua auricula i el seu ventricle. La part dreta transporta la sang cap els pulmons mentre que la esquerra transporta la sang cap a la resta del cos.
AVANTAGES DE TINDRE UN COR AMB 4 COMPARTIMENTS: 
  1. La sang rica i pobra en oxigen es troba separada.
  2. La pressió de la sang en el cor, pot ser major que la del cos.
Recorregut de la sang pel nostre sistema circulatori:
- Comencem en la auricula dreta, on la sang pobra en oxigen es impulsada cap al ventricle dret on es bombejada fora del cor cap al arbre pulmonar que es ramifica en artèries pulmonars. Dins dels pulmons, les artèries es ramifiquen fins que la sang passsa a través dels capilars. Así la sang s'enriqueix d'oxigen i tot seguit els capilars es junten  formant venes, finalment la sang oxigenada ix dels pulmons a través de les venes pulmonars dreta i esquerra que conecta amb la auricula esquerra que impulsa la sang al ventricle esquerre que el bombeja cap a la artèria ahorta i d'ací es transporta pels capilars repartint nutrients,hormones..ect.